E10 of E5 Benzine tanken?

Bio ethanol in uw benzine wordt gezien als sluipmoordenaar voor uw motor. Er is veel over Bio Ethanol geschreven en ook aan de benzine pomp merken ze het probleem van Bio Ethanol: De premium brandstoffen zoals Shell V-Power Benzine en BP Ultimate Benzine winnen aan populariteit. Als Benzine motor eigenaar voelt u dat in uw portemonnee. Maar dan de hamvraag; Leidt het Benzine tanken van de ‘goedkope’ Euro 95 E10 later tot duurkoop? In deze blog helpen we uw motor aan een gezonde “darmflora”.

Wat is Bio Ethanol, E5 en E10?

Bio Ethanol wordt gebruikt om de verbranding en daarmee uitstoot van uitlaatgassen schoner te laten zijn. Dit is een plantaardige toevoeging waarbij de toegevoegde hoeveelheid min of meer is af te lezen uit de code E5 of E10. In het geval van E5 is er maximaal 5% bio-ethanol toegevoegd, bij E10 is dat 10%. Hoewel er gebruik wordt gemaakt van deze codes, bevatten Shell V-Power (E5), BP Ultimate en Esso Synergy Supreme+ bijvoorbeeld geen Bio Ethanol toevoeging. Het heeft dan ook de voorkeur om een van deze laatste brandstoffen te tanken, gaat u voor een brandstof met E10, dan volgen hieronder wat tips voor optimaal behoud van uw motor.

Welk effect heeft E10 brandstof op je motor?

Velen zijn ermee bekend dat oudere motoren niet zo lekker gaan op brandstoffen met bio-ethanol. Zij kunnen beter gaan voor de Euro 98 brandstof. Twijfelt u, dan kunt u op de speciale E10check website terecht. Nu bent u niet meteen veilig op het moment dat de websitechecker aangeeft dat uw motor geschikt is voor E10.

Naast voor oudere motoren heeft E10 ofwel bio-ethanol over tijd ook effecten op de moderne motoren. Zo kan het effect hebben op rubberen afdichtingen, de brandstofleidingen, brandstofslangen en zorgen voor roestvorming van metalen benzinetanks en het oplossen en of week worden van plastic brandstoftanks. En dat wilt u natuurlijk te allen tijde zien te voorkomen. Vooral wanneer u recreatief gebruik maakt van uw brandstof aangedreven motor en daarbij de motor dus langere tijd stilstaat heeft bio-ethanol invloed op het brandstof systeem, waaronder de carburateur (meestal van Aluminium en messing delen) als u deze nog heeft het meest te lijden heeft onder de bio Ethanol.

U kunt gebruik maken van diverse “conserverings additieven” waaronder: E10 Fuel Fighter brandstofadditief, Bardahl Fuel stabilizer, Wynn’s E10 Stabilizer, Liqui Moly Benzin Stabilisator, 

Zo helpt u uw motor te beschermen tegen E10.

Soms ontkomt u er niet aan om E10 te tanken. Onbemande of kleinere benzinestations hebben niet altijd andere smaken en ook in het buitenland heeft u het soms met Euro 95 E10 te doen. Gelukkig zijn er additieven, cocktails die uw motor intern beschermen tegen de nadelige gevolgen.

Een Injector & Valve Cleaner gebruikt u bij voorkeur één keer per jaar om het volledige benzine injectiesysteem te reinigen. Dit voorkomt bijvoorbeeld koolaanslag op de kleppen en zorgt ervoor dat de prestaties optimaal blijven. Bij een motor met carburateur let u er dan op voor de zekerheid of deze ook geschikt is voor motoren met carburateurs.